Jazz Middelheim 2021

Festivalverslag

Posted by Thijs De Backer on August 14, 2021

13 augustus 2021 gaat de geschiedenisboeken in als een dag van bevrijding voor elke festivalminnende Belg. Voor het eerst in bijna anderhalf jaar tijd mochten er terug grote festivals zonder beperkingen plaatsvinden. Headbangen in Kortrijk was een van de aantrekkelijke opties maar ik koos voor een dagje Jazz Middelheim. Ondanks dat het festival een beetje onthoofd was door het schrappen van het tweede podium en enkele afzeggingen (o.a. Alfa Mist), was er in Middelheim nog steeds een aantrekkelijke én internationale line-up te bewonderen. Bovendien kwam de zon voor een zeldzame keer deze zomer eens tevoorschijn wat zorgde voor ideale festivalomstandigheden. De goesting was groot!

Eens door de toegangscontrole mochten de mondmaskers af waar het publiek, dat al vroeg talrijk aanwezig was, duidelijk geen probleem mee had. Het was weer festivallen zoals vanouds. Van de originele line-up van het tweede podium, gecureerd door LEFTO, bleven nog twee acts over die de dag mochten openen. Boombox Experiments mocht de spits afbijten en deed dat met jazzy elektronica aangevuld met gitaarlijnen. Binnen de line-up van deze dag een passende opener en het publiek kon dit wel smaken. Na een rustpauze op het gras van het gezellige park Den Brandt zorgde ECHT! voor meer vuur. Het viertal produceerde instrumentale hiphopbeats alsof er elk moment een rapper op het podium kon springen, alleen kwam die rapper uiteindelijk niet. Er waren trapbeats, er waren drops, er was veel elektronica en dat resulteerde uiteindelijk in een weinig bijzonder maar vermakelijk optreden.

Dans Dans mocht vervolgens aantreden om de energie hoog te houden. Met Flying Horseman gooit Bert Dockx al jaren hoge ogen maar ook met Dans Dans maakt hij al lang kwalitatief werk, dit jaar nog met 'Zink'. Ook live is de act meer dan de moeite waard. De band kon met momenten bijzonder hard uit de hoek komen en Dockx bespeelde meesterlijk en bewogen zijn gitaar. De subtiele elektronica en live samples met een cassettespeler zorgden voor de afwerking.

... Dans Dans zorgt al snel voor een eerste hoogtepunt.

Knaldrang doet Jazz Middelheim kolken

Ondertussen was het tijd voor de enige overblijvende internationale artiest met Portico Quartet die hier hun eerste show in anderhalf jaar speelden. De start was eerder terughoudend met veel zachtere nummers maar naarmate de zon meer achter het kasteel op het terrein wegzakte, steeg het tempo steeds meer. Tegen het einde waren er beats, meer saxofoonpartijen en vooral een dansende en enthousiast publiek. Nog voor het einde van het optreden verkozen wij ervoor om nog wat krachten op te doen door wat drinken te scoren maar helaas bleek dat een onmogelijke opdracht. Met wachttijden van meer dan een uur aan de enige bar op het terrein gaven we dorstig onze plek in de wachtrij op voor een goede plek voor de headliner van de avond.

Die headliner was Belgische trots STUFF., ondertussen vaste klant op allerlei festivals dankzij hun uitstekende livereputatie. Al voor aanvang voelde je een extatische energie in de tent hangen, noem het maar knaldrang. Je kon voorspellen dat dit een overwinningsrondje ging worden en toch ging het uiteindelijk nog harder dan verwacht. Buiten een zeldzaam rustpunt was dit anderhalf uur volle gas met krankzinnige grooves. STUFF. putte vooral uit hun twee laatste albums, zeker geen 'makkelijke' muziek maar toch wisten ze dit in een energieke set om te zetten. De chemie tussen de bandleden, gecombineerd met de energie uit het publiek, resulteerde in een zweterige bedoening. De t-shirt van drummer Lander Gyselinck ging al snel uit en in het publiek klommen mensen in elkaars nek; zelfs een voorzichtige moshpit was mogelijk. Ja, echt waar, op Jazz Middelheim. De bandleden konden hun ogen niet geloven bij het aanzicht van 5000 uitzinnige mensen op een hoop en hield het na drie bisrondes voldaan voor bekeken. Na anderhalf jaar voelde dit aan als een gigantisch bevrijdingsfeest waarvan ik nog lang zal nagenieten.

... STUFF. geeft het beste van zichzelf op Jazz Middelheim 2021.